RIQQ organiseert: 

Kasteeltuin Middachten De Steeg 

Guus Tangelder Big Band & gastsolist Thijs van Leer 

Zondag 12 september 

Aanvang 11.30 uur 

De Guus Tangelder bigband bestaat uit 18 professionele jazzmusici afkomstig uit Midden-Nederland. Het orkest is opgericht in 1985 en bestond aanvankelijk uit vakstudenten en docenten van het conservatorium in Arnhem. De thuisbasis was het internationaal bekend staande George's Jazzcafé in de jaren negentig gevolgd door het Luxor Theater. Het concept was het organiseren van projectconcerten met een uitdagend karakter rondom binnen- en buitenlandse gastmusici, dirigenten en componisten. Eind jaren negentig verhuisde het orkest naar Musis Sacrum. In Grand Café 'de Derde van Mahler' kreeg het orkest de gelegenheid uit te groeien tot een van de 'hot items' in het Gelderse muziekklimaat. Mede door steun van de locale en provinciale overheden werd het mogelijk de dinsdagavond-concerten uit te laten groeien tot een laboratorium van muzikale oriëntatie, interpretatie en improvisatie, waarbij de jazztraditie, hedendaagse muziek, popmuziek en muziek uit Oost Europa maandelijks voor een verrassend programma zorgden. Vanwege de reorganisatie van Musis Sacrum werd Luxor Live het nieuwe podium  waarbij ondermeer de Amerikaanse saxofonist Bob Mintzer, levende legende Ack van Rooyen en vocaliste Fay Claassen als solist werden uitgenodigd.  

 

Het is de missie van dirigent Guus Tangelder jong talent op te leiden en een podium te bieden. Hiervoor ontving hij in 2013 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De toentertijd nog jonge talenten saxofonist Tadjiro Velzel, zangeres Florieke de Geus, pianist Chris Muller en saxofonist Mart Muller behoren na het behalen van prijzen op het prinses Christina concours tot de nieuwe generatie jazzmusici. 

 

Het samenwerken met andere disciplines vormt voor de Guus Tangelder Bigband een artistieke uitdaging. Bij dit concert is de bijzondere solist Thijs van Leer uitgenodigd. Als fluitist- organist, beroemd uit de tijd van de groep Focus met Jan Akkerman en Pierre van der Linden, is hij nog altijd te horen op podia in binnen- en buitenland. Klassiekers als Sylvia, House of the King en Hocus Pocus werden door arrangeur Bart Tarenskeen op verrassende wijze bewerkt voor GTBB. Thijs van Leer is een meester in het leggen van verbindingen tussen jazz-,klassieke- en popmuziek. Improvisaties op thema’s van Bach lopen als vanzelf over in  jazzstandards als Autumn Leaves gevolgd door dé klassieker uit de popgeschiedenis Mac Arthur Park van Richard Harris. 

De energie van de bigband samen met de muzikale drive van Thijs van Leer staan garant voor een spannende muzikale ontmoeting.