A tribute to Ack

Nieuwjaarsconcert met de Guus Tangelder Big Band

Zondag 22 januari aanvang 15.00

Luxor Live, willemsplein 10 Arnhem

Jan Wessels, Trompet. Monic Kersten, zang en de 

'Young Talents' Mart Muller (saxofoon)

Ivan Jager (gitaar) en Chris Muller (piano)

Kaarten reserveren via www.luxorlive.nl

Aan het begin van het nieuwe jaar is, er na een onderbreking vanwege corona, weer het ‘traditionele’ nieuwjaarsconcert van de Guus Tangelder Big Band.

Het is ook het eerste concert ter viering van het 40 jarige Jubileum van de Guus Tangelder Big Band. Later in het jaar volgen meer concerten in het kader van de Jubileumviering.

 

Dit nieuwjaarsconcert is een hommage aan de vorig jaar op 91-jarige leeftijd overle-den jazzmusicus Ack van Rooyen.

Hij was een van de meest persoonlijke improvisatoren met een uniek geluid op de flügelhorn. Ack was onmisbaar in de geschiedenis van de Europese jazz.

Zijn warme sound en unieke wijze van improviseren blijft voor veel musici een bron van inspiratie.

 

Op 15 december 2020 gaf Ack van Rooyen een feestelijk concert in TivoliVreden-burg te Utrecht om de toekenning van zijn Boy Edgar Prijs 2020 te vieren. Het op-treden, samen met het Metropole Orkest onder dirigent Wayne Marshall, was door de corona-crisis alleen online te volgen.

De eigenlijke prijsuitreiking vond een week eerder plaats, op 8 december in de Sta-tenzaal op het Binnenhof waar premier Mark Rutte de prijs aan Ack van Rooyen overhandigde.

 

Als trompettist in The Ramblers was Van Rooyen in de jaren vijftig al toonaange-vend en speelde een periode in de Arnhemse Muziekvereniging het latere Gelders Orkest. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Hij was een van de oprichters van het legendarische United Jazz & Rock Ensemble, was de hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Her-bolzheimer’s Rhythm Combination & Brass en speelde op het Montreux Jazz Festi-val met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra. Ook speelde Van Rooyen met Dizzy Gillespie en gedurende zijn periode in Duitsland (1960 – 1978) toerde hij on-der andere met Gil Evans en Lee Konitz.

 

De Guus Tangelder Big Band had de eer een aantal concerten met Ack te mogen geven. Vocaliste Monic Kersten was bij deze concerten gastsolist. Gedurende deze concerten groeide een warme muzikale band tussen Monic en Ack.

 

Gastsolist trompettist Jan Wessels studeerde bij Ack van Rooyen en had een zeer speciale band met hem: ‘bij iedere noot die ik speel denk ik aan Ack. Hij kijkt altijd mee over mijn schouder’!

Jan is docent aan het Amsterdams conservatorium en ArtEZ Zwolle en was solist, arrangeur en gastdirigent bij het Metropole orkest.

 

Jan Wessels en Monic Kersten brengen samen met de musici van de Guus Tangel-der Big Band een muzikaal eerbetoon aan de unieke Ack van Rooyen.

 

Zoals te doen gebruikelijk biedt de GTBB een podium aan jong talent.

Pianist Chris Muller was al eerder gastsolist. Tijdens de corona-periode ontwikkelde hij zich op het conservatorium van Amsterdam als pianist én componist. Zijn ‘Run-ning Around’ en ‘Anticipation’ staan op het programma waarbij hij tevens de

pianopartij voor zijn rekening neemt.

Zijn broer Mart Muller studeert eveneens aan het Amsterdams conservatorium al-waar hij zich de afgelopen jaren ontwikkelde als een indrukwekkende improvisator waarbij Lee Konitz ‘nooit ver weg is’.

Gitarist Ivan Jager studeert aan de WUR waar hij als lid van Big Band Sound of Science indruk maakt door zijn ingetogen swing, zijn warme sound en speelse uit-drukkingskracht.

 

De Arnhemse saxofonist Ewout dercksen maakt deel uit van de sectie van de GTBB laat als componist van zich horen in de kersverse compositie Time Too Run.

 

De musici van de GTBB:

Saxofoon: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem

Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Bert Damsma.

Trompet: Libbe Oosterhuis, Hans van Houdt, Koen Smits en Ywo Lamonaca

Piano Hans Kwakkernaat, contrabas Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.