Festival DjazzVibes 28 augustus 19.00 uur Mark Tennetplantsoen Doetinchem.

Guus Tangelder Big Band met een programma met Surinaamse-, Caraibische- en Latinmuziek.

De Amerikaanse trompettist/componist Charli Green is gastsolist.

De Guus Tangelder bigband bestaat uit 18 professionele jazzmusici afkomstig uit Midden-Nederland. Het orkest is opgericht in 1985 en bestond aanvankelijk uit vakstudenten en docenten van het conservatorium in Arnhem. De thuisbasis was het internationaal bekend staande George's Jazzcafé in de jaren negentig gevolgd door het Luxor Theater. Het concept was het organiseren van projectconcerten met een uitdagend karakter rondom binnen- en buitenlandse gastmusici, dirigenten en componisten. Eind jaren negentig verhuisde het orkest naar Musis Sacrum. In Grand Café 'de Derde van Mahler' kreeg het orkest de gelegenheid uit te groeien tot een van de 'hot items' in het Gelderse muziekklimaat. Mede door steun van de locale en provinciale overheden werd het mogelijk de dinsdagavond-concerten uit te laten groeien tot een laboratorium van muzikale oriëntatie, interpretatie en improvisatie, waarbij de jazztraditie, hedendaagse muziek, popmuziek en muziek uit Oost Europa maandelijks voor een verrassend programma zorgden. Vanwege de reorganisatie van Musis Sacrum werd Luxor Live het nieuwe podium waarbij ondermeer de Amerikaanse saxofonist Bob Mintzer, levende legende Ack van Rooyen en vocaliste Fay Claassen als solist werden uitgenodigd.

 

Het is de missie van dirigent Guus Tangelder jong talent op te leiden en een podium te bieden. Hiervoor ontving hij in 2013 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De toentertijd nog jonge talenten saxofonist Tadjiro Velzel, zangeres Florieke de Geus, pianist Chris Muller en saxofonist Mart Muller behoren na het behalen van prijzen op het prinses Christina concours tot de nieuwe generatie jazzmusici.

Het samenwerken met andere disciplines vormt voor de Guus Tangelder Bigband een artistieke uitdaging.

 

Solist bij dit concert is de in Memphis Tenessee geboren Charles Green gastsolist

Na de Music High School heeft hij als trompettist bij de US-airforce Band gewerkt. Met dit orkest heeft hij eerst in de Verenigde Staten en later in Spanje gewerkt. Aan het conservatorium in Madrid (Spanje) studeerde hij hoofdvak trompet en volgde jazz- en improvisatielessen bij Lou Bennet en Vince Benedetti. Ook volgde hij masterclasses bij o.a. James Stamp en dirigeercursussen bij Perry White. In 1970 kwam Charles naar

Nederland om zijn trompetstudie te vervolgen aan het Maastrichts conservatorium bij Wim Groot (toenmalig solotrompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam). Tevens studeerde Charles compositie bij Math Niel. Vanaf 1981 is Charles Green verbonden als hoofdvakdocent trompet en ensemble- en bigbandleider aan de jazzafdeling van het conservatorium van Amsterdam. Op het programma staan composities zoals One tot Malinga, Daijobu en Reclaimd Country waarin zowel invloeden zijn te horen uit de Caraïben als uit de Zuid-Afrikaanse traditie.

 

De bezetting: Saxofoon: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen en Joost van Buchem.

Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Lars de Bie

Trompet: Libbe Oosterman, Hans van Houdt, Koen Smits en Ywo Lamonaca

Piano Hans Kwakkernaat, contrabas Henk Haverhoek en drums Pieter Bast

 

www.guustangelder.nl